Home Diensten Tuinontwerp

Tuinontwerp laten maken

Droomt u van een prachtige tuin, maar wilt u eerst een duidelijk beeld van hoe deze er in werkelijkheid uit zal zien? Bij Van Houten Tuinontwerp & Advies maken we dat mogelijk! Ontdek de verschillende opties of vraag eenvoudig een vrijblijvende offerte aan. Ik zorg er persoonlijk voor dat u snel een gedetailleerde offerte ontvangt voor uw tuinontwerp in Friesland, Groningen of Drenthe. Ik kijk ernaar uit om samen uw ideale tuin te realiseren!

Strak en praktisch

Gelegen aan een drukke weg, waren de wensen van de klant voor onderhoudsvriendelijke voortuin met voldoende parkeerruimte en ruimte om te keren op eigen terrein. Een lindeboom en enkele conifeerhagen moesten behouden worden. Met een diepe achtertuin met voldoende werk, moest het werk in de voortuin worden geminimaliseerd. Daarbij is gebruik gemaakt van dode materialen en vakbeplanting die volledig dicht groeit. En gezien de klant van water hield moest er ook een waterelement worden toegevoegd. Door gebruik te maken van diagonale lijnen wordt de diepte versterkt en werd er voldoende parkeer en keer ruimte gecreëerd.

Ruim en rustig

Bij het ontwerp is rekening gehouden met zichtlijnen van zowel uit de woning als de tuin zelf. Rekening is gehouden met de inkijk bij het terras, door het plaatsen van leilindes. Langs de zijkant wordt het zicht op de weg geblokkeerd door de afscheiding van douglas/ beton schutting in combinatie met kant en klaar klimop hagen. De schutting en leilindes worden verlicht met wandspots. Het pad naar de schuur leidt langs het terras en dan met zichtlijn vanuit huis, langs de pergola en lei fruit. Het terras geeft voldoende ruimte en mooi uitzicht over de tuin. Tevens is deze verhoogt, wat de belevingswaarde vergroot.  Borders langs het terras en achterin de tuin geven kleur en sfeer. Langs het pad komt lei fruit en een pergola, welke wordt verlicht met grondspots. Dit heeft een verdiepende werking van de tuin. Het gazon aan de linkerzijde geeft veel speelruimte. In de toekomst kan nog een volière en kweekkas worden geplaatst. Hier is rekening met gehouden in het ontwerp. In de voortuin ligt de bestrating al en is dat vooral gericht op de klanten van de schoonheidssalon. Daarom is de rest van de tuin ook praktisch ingericht. Rood, wit en roze zijn de kleuraccenten van de beplanting. De border wordt omrand met een opsluitband. De hagen scheiden de tuin en parkeervakken. Daarnaast worden de kliko’s er mee weggewerkt. De heester geeft wat hoogte afwisseling maar blokkeert het zicht niet.

Duurzame voortuin

Dit ontwerp is gemaakt met het oog op weinig onderhoud en duurzaamheid. Door het gebruik van duurzame materialen en beplanting is er weinig onderhoud aan de tuin. Een voorjaarsnoei volstaat, wel regelmatig controleren op ongewenst kruid. Ook dient gelet te worden op de bestrating (tegel 60×60 Alto betonkleur met facet) , deze heeft een makkelijk schoon te maken oppervlak. Hierdoor krijgt aanslag weinig kans. De beplanting bestaat uit oude fruitbomen (Pyrus communis), door hergebruik duurzaam. En flowercarpet rozen (Rosa ‘Lichtblick’) die een half jaar kleur geven aan de tuin. Voor bodembedekking is gekozen voor Frans boomschors, een afval product en Basalt breuksteen 60-180mm. De border voor de oude fruitbomen wordt gevormd door lariksbalken, die boven de grondhangen d.m.v. hardhouten piketten. De tuin krijgt een tijdloze sfeer en kan nog jaren vooruit.

Parktuin

Vanwege de grootte van de tuin is gekeken naar duidelijke loop- en zichtlijnen. Deze maken de tuin spannender en word je letterlijk de tuin in gezogen om te kijken wat zich waar bevindt. De tuin kun je vergelijken met een park.

Een grote natuurlijke vijver is de blikvanger. Deze wordt omringt door een glooiende heuvel met inheemse beplanting, die past bij de omgeving. De beplanting trekt ook vogels en insecten aan. De beplanting rondom de woning geeft meer kleur en sierwaarde. In deze tuin is voldoende zitplaats gecreëerd, waarbij men zowel in de schaduw als in de zon kan zitten. Vanwege de vele wind zijn hagen rondom de terrassen geplaatst.

Kare-san-sui-tuin

De letterlijke vertaling is droge berg watertuin. Dit type Japanse tuin is een combinatie van een theetuin en een Zen tuin. In deze tuinen komt geen water in de vorm van vijver of beekje voor. Alles, wat water zou kunnen zijn, wordt gesymboliseerd in grof en fijn grind. Dit grind wordt dan wel of niet in golfpatronen geharkt. De vijver, IKI is dan in de vorm van een vijver grind. Wel worden grote stenen gebruikt, zoals in de Zen tuin. De beplanting heeft vaak ook een symbolische waarde. Deze kan dan in de vorm van de aanwezige stenen zijn gesnoeid. Het enige water, wat er in voor kan komen is in de vorm van een TSUKUBAI, een waterelement voor de symbolische reiniging. Het ontwerp is een moderne vrije vertaling hiervan.

Chaniwa

De theetuin of chaniwa. De theetuin is in principe een Japanse tuin met een pad dat naar het theehuis leidt. Tijdens deze wandeling is het de bedoeling dat men de geest leeg maakt en het dagelijkse leven even vergeet. Het pad heeft meerdere bochten, zodat men door de afwisselende beplanting steeds een ander tafereel tegenkomt. Op deze manier kan men de geest leeg maken en is men klaar voor de theeceremonie wanneer het theehuis eenmaal is bereikt.

In deze tuin is gebruik gemaakt van de volgende beplanting: Ginkgo biloba – Japanse notenboom, Fagus sylvatica ‘Dawyck Purple’ – Rode zuilbeuk, Cornus kousa var. Chinensis – Kornoelje (niet op afbeelding zichtbaar), Acer palmatum ‘Sangokaku’ – Japanse esdoorn, Rhododendron nakaharae ‘Wombat’ – Azalea, Acer palmatum ‘Orange Dream’ – Japanse esdoorn (niet op afbeelding zichtbaar), Astilbe chinensis ‘Pumila’ – Spirea, Acaena buchananii – Stekelnootje, Athyrium niponicum ‘Pictum’ – Japanse varen, Sagina subulata   – Sterretjesmos

Kleine achtertuin

Deze achtertuin was toe aan verandering. De kinderen waren inmiddels tieners en maakten als kinderen geen gebruik meer van de trampoline en rekstokken. Het moest een tuin worden om in te genieten met weinig onderhoud. Tevens een plek uit de wind en overkapt om zomers tot in de late uurtjes te genieten. Ook een plek in de ondergaande zon is gecreëerd op de vlonder voor het tuinhuis. Tevens kan hier de was worden opgehangen. Er zijn vier plekken gemaakt waar men kan zitten. Geen grote terrassen, maar een tuinfeest is mogelijk. De beplanting geeft het hele jaar kleur met bloei van februari tot november.

De zwemvijver, een tevreden klant

De serre is gesitueerd in het noordoostelijke deel van de tuin. Toch zou men kunnen genieten van de zon aan de zuidzijde van de serre, er is een ruimte van twee meter. Dit maakt het schoonmaken rondom de serre ook makkelijk. Voor de serre leidt de vlonder naar de ruime zwemvijver. In de zwemvijver is het helofytenfilter opgenomen. De stapstenen in de vijver zorgen ervoor dat vanaf die kant ook onderhoud aan de beplanting plaats kan vinden, tevens zorgt het voor een speels effect. Dit effect komt terug in het pad wat vanaf het terras leidt naar de serre. Het pad vanaf de parkeerplaats naar het terras en het terras zelf zijn ruim van opzet. In een grote tuin als deze kan dit gemakkelijk worden toegepast. De beplantingsvakken zijn zo gesitueerd dat men met maaien geen last heeft van moeilijke hoeken. Met de maaier kan men vanaf het parkeerplaats het terrein betreden en voor het huis weer verlaten. Vanwege de jonge kinderen is dit deel van de tuin met hekwerk afgesloten. Dit hekwerk past bij het landschap en kan later worden weggehaald. Men kan ook nog de keuze maken dat aan het begin van het pad te plaatsen, dan is de gehele tuin afgesloten.

Groene basis, weelderige beplanting

Bij dit tuinontwerp is rekening gehouden met het zicht vanuit de woning op de tuin en op de tuin vanaf de terrassen. Bloembakken van steigerplanken met bamboe blokkeren het zicht vanaf de weg. Klimop van 2 meter hoog zorgt voor een afscheiding voor de rest van de achtertuin. De voortuin wordt gescheiden van de achtertuin door een lage schutting in combinatie met een pergola. De tuin wordt omlijst met rode beukenhaag en  rode zuilbeuken. De vakbeplanting is verhoogd en geeft het hele jaar veel kleur in de tuin.

Landschapstuin

Dit ontwerp is gemaakt bij een woonboerderij, waarin ook een bedrijf is gevestigd. Met een jong gezin is er voldoende ruimte om te spelen met het grote gazon achter en naast de boerderij. De borders passen bij een boerderij. De beplanting past er voor het grootste deel ook bij, maar er is vooral naar het onderhoud gekeken. Het zijn allemaal heesters die één keer per jaar een snoeibeurt nodig hebben. Hiervoor is gekozen, omdat bij het gebruik van vaste planten meer onderhoud komt kijken. De afscheidingen bestaan uit conifeerhagen, klimop en beukenhagen. Langs de oprit staan ook nog leilindes. In de toekomst zal er een tuinhuis achter op de tuin worden geplaatst. Hier is in het ontwerp rekening mee gehouden.

Voldoende speelruimte

Het terras bij de keuken behoudt dezelfde grootte.  Dit terras zal ook de meeste zon vangen. Echter de bomen van de achterbuurman zullen ook voor schaduw zorgen gedurende een groot deel van het jaar. Achter op de tuin is een overkapping van 3x5m gesitueerd. Hier is een loungeset en enkele statafels ingetekend om de ruimte te beoordelen. Naast de overkapping ligt de ingegraven trampoline, met voldoende ruimte rondom om zacht te vallen. De richting van de trampoline geeft beter zicht vanuit huis en vanaf terras. Langs weerszijden van de tuin zijn borders gecreëerd. Door een strak blok of opsluitband te gebruiken, blijft de grond in de border en maai je de planten niet stuk met de kantjesmaaier. De beplanting zorgt het hele jaar voor kleur, zowel met bloei als met blad. De haag en Skimmia blijven staan, de rest van de beplanting past niet meer bij de tuin. De kliko’s worden achter de garage weggewerkt met een rode beukenhaag. De droogmolen blijft in het gras staan.

Leeftuin met kleur

De inkijk bij het terras bij de woning is weg, door het plaatsen van dakplatanen bij de vlonder. Langs de zijkant wordt het zicht op de weg geblokkeerd door de afscheiding van douglas/ beton schutting, die reeds staat. Aan de achterkant zal het hekwerk worden begroeid met groenblijvende en bloeiende planten. De dakplatanen worden verlicht met spots. Wandverlichting kan zowel het terras als de vlonder verder verlichten. Het terras geeft voldoende ruimte en mooi uitzicht over de tuin. Een lage haag geeft een beschut gevoel op het terras en zorgt daarnaast voor diepte werking.  Borders langs het terras en achterin de tuin geven kleur en sfeer. Door het gebruik van verschillende materialen voor het terras en de vlonder in combinatie met de borders en het gazon wordt er voor een mooi evenwicht in de tuin gezorgd.

Tweedeling

Deze tuin laat twee kanten zien. Het eerste deel bestaat uit een beleeftuin met vlonderterras bij de woning. Hier wordt het zicht op de werkplaats weggenomen door blauweregen tegen een rek van betongaas te laten groeien. Ook het gebruik van de wintergroene bamboe draagt hieraan bij. Aan de andere zijde beplanting die flinke schaduw verdraagt.

In het achterste deel is eerst zicht op het kippenhok, voor je de boomgaard, overkapping en moestuin ziet. Hier zit je in de namiddag en avond heerlijk van de zon te genieten. Via een poort kun je bij de werkplaats komen.

Scheve tuin, nog schever

De lijnen van de bebouwing en grenzen van deze tuin lopen bepaald niet haaks op de woning. Een mooie mogelijkheid met diagonalen te werken. Dit geeft niet alleen een speels effect, maar ook diepte werking. Langs het terras bij de woning geeft een pergola hoogte en diepte. De plantvakken kleden het terras aan en zorgen voor kleur. Het terras onder de overkapping bestaat uit hergebruikte tegels, de vijver is behouden. Twee fruitbomen hebben een nieuwe plek gekregen. Een beukenhaag en twee andere fruitbomen zijn verhuist naar een andere tuin.

Gebruikerstuin

In deze tuin is volop ruimte om er optimaal gebruik van te maken. Met een ruim terras bij de keuken en een overkapping tegen de loods is er voldoende zitplaats. Een moestuin met kas en kleinfruit aan de ene kant van de oprit, het kippenhok aan de andere kant. Bomen en heesters zorgen voor schaduw voor de kippen. De andere beplanting geeft het hele jaar door kleur door gebruik te maken van verschillende bloeitijden en bladstructuren. De kliko’s zijn weggewerkt achter de opslag voor het haardhout.

Onze projecten